Bli den bästa av värdar





Bli den bästa av värdar

        Att ordna en riktigt lyckad tillställning, oavsett om det är födelsedagsfest, konferens, kundmöte, bröllop, studentmottagning, disputation eller något annat man bjuder till, kräver sin värd och värdinna.

        En välvald plats och en välavvägd meny är självklara grundtips. Men det stannar inte vid det om tillställningen ska bli så lyckad som man hoppas.  De praktiska arrangemangen går att överlåta på professionella festfixare med lyckat resultat. Det finns dock ett par saker som värd och värdinna måste stå för själva:

 - Ett helhjärtat engagemang,

från gästlistan till tacket för eventuella

presenter man fått.

Här följer ett par tips:
Inbjudan: bjud in i god tid och helst per brev med handskrivet kuvert. SMS och mejl kan lätt komma bort.  Be att gästerna lämnar OSA så att det blir lätt att beräkna åtgång på mat och dryck. De som är riktigt allergiska talar alltid om det.
Festplats: kolla att lokalen/platsen verkligen passar för det arrangemang man tänkt sej. Det är bättre att trängas än att lokalen upplevs som ödslig.  Se till att det doftar gott och/eller välvädrat i lokalen så blir intrycket ännu mer inbjudande. Kolla att det finns ev rökruta och att toaletterna är rena och snygga.
 Att transporter till och från lokalen fungerar är också viktigt att tänka på.
Vid matservering: Ta reda på hur man bäst dukar borden oavsett om det gäller mingel eller sittande middid matservering: Ta reda på hur man bäst dukar borden oavsett om det gäller mingel eller sittande middag. Ta hjälp och engagera personal, att själv stå för allt det praktiska under en tillställning är bara jobbigt och ger inget utrymme för värdskap.

  Innan gästerna kommer: se till att det finns galgar och vaser så du/ni inte behöver avbryta ett mottagande för att leta efter sådant.

Möt och välkomna din gäst

oavsett om det är en eller tusen.
Då blir det också självklart vem som är värd/värdinna. Att bli igenkänd och mottagen är grundförutsättningen för att gästen ska trivas. Att drinkarna inte är klara eller namnbrickorna inte ligger i ordning är mindre väsentligt än att servera gästerna ett trevligt mottagande.

Välkomna gäster= lyckad tillställning!

Var generös med dig själv så trivs alla.

Undvik longörer under tillställningen. Välj maträtter som inte kräver långa tillagningstider så att det inte behöver uppstå väntetider mellan rätterna. Bufféer där man kan gå från flera håll så det inte blir för långa köer, är bra att tänka på.

Se till att det ständigt finns vatten till gästerna, både vid bordet och vid mingel.
Om festen pågår länge, överväg att servera en andra omgång mat, exempelvis vickning eller ytterligare snacks.

Kom ihåg att ta adjö av gästerna och tacka för att de kom. Glöm inte att tacka för ev gåvor på plats eller i efterhand.

Lycka till och ha det så trevligt själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0