Kockkurs i Paris non, non. Gastro Nord si,si

Eyjafjöttla-jäkel stoppade Lottes sedan länge inplanerade Parisresa med kockkurs på École Ritz Escoffier i torsdags. Jätteledsamt, men Ritzarna är snälla och har bokat in henne i oktober istället.
Det fick bli ett besök på Gastro Nord-mässan i Älvsjö istället. Det bästa vi hittade där var gjutformar till bakverk och desserter, mycket användbart tror vi. Besöket hos Servera med ostavsmakning var också trevligt och informativt. Mastigt dock att ta sej runt hos alla och smaka och prova och prata, fast rätt kul!
Dax för lax
Nu när våren kommer blir man sugen på lätt och sval mat eller hur? De kraftfulla grytorna och mustiga soppornas tid är förbi. Något som vi upplever som lätt mat är gravad lax till exempel. Enkelt och uppskattat och går att kombinera med mängder av sallader och givetvis bara nykokt potatis.
Det är enkelt att grava själv. Ta en bit av en benfri laxsida eller varför inte en hel som sedan kan delas och sparas i frysen.
Blanda 2/3 delar salt med en 1/3 del socker, strö rikligt över den skinnfria ytan på fisken och krydda sedan antingen med vitpeppar och färsk dill, eller finriven ingefära och finhackad chili eller lite vodka och enbär eller vad du gillar. Var generös med kryddorna utan att överdriva, smaka så att känslan blir som du vill ha den. Lägg laxen under press ett dygn och sedan in i frysen minst 12 timmar.
Sedan kan du låta den grava 12-24 timmar till därefter är den klar. Skrapa bort löst salt, socker och kryddor och skär upp. Gott!